Voorwaarden & Regels

Om de zorg voor de jongeren zo goed mogelijk te kunnen dragen moeten we drie voorwaarden stellen: 

  1. Iedere jongere heeft op schooldagen een daginvulling. We gaan er van uit dat de jongeren die bij ons komen wonen naar school gaan, als dit niet het geval is kan er worden gekozen voor een dagbesteding of een andere passende oplossing. 
  2. Bij ons kan geen sprake zijn van fysieke agressie richting mensen en dieren. 
  3. Drugs gebruik is niet toegestaan, ook niet buiten de locatie.


Vaste afspraken

Hier staan de vaste afspraken beschreven die weer hanteren, mocht gedurende het traject blijken dat er individuele aanpassingen nodig zijn voor persoonlijke doelen dan is dit bespreekbaar.

Persoonlijke begeleider:

Iedere jongere heeft een eigen Persoonlijk Begeleider (PB), zij is jouw eerste begeleider en bij haar kan je met al je vragen terecht. Vanaf het kennismakingstraject wordt er gewerkt aan vertrouwen, samen gaan jullie elkaar leren kennen en op papier zetten wat het doel van het traject is. Uiteraard spreek je met alle begeleiders, maar je PB houdt het overzicht en bekijkt wekelijks met jou hoe je traject verloopt. Daarnaast heb je een schaduw PB' er, zodat als jouw eigen PB' er even niet is je weet bij wie je terecht kan voor het maken van individuele afspraken.

Groepssfeer & Respect voor iedereen

Iedereen die bij ons woont, woont hier om een nieuwe start te maken. Hiervoor is een positieve houding nodig en willen we elkaar stimuleren om vooruit te komen. Respect voor elkaar vinden wij daarbij heel erg belangrijk, wees je bewust wat je uitspraken met andere kunnen doen. Heb je last van irritaties of dergelijke probeer dit met de persoon zelf of de begeleiding bespreekbaar te maken dan zoeken we naar een oplossing. Ga niet met elkaar roddelen, andere mensen te kak zetten of nare dingen zeggen omdat iemand er misschien iets anders uitziet of doet. Dit geld zowel op de groep als buiten de groep. Met elkaar focussen op wat niet goed gaat, negatieve energie verspreiden binnen de groep, stoken en opruien is iets wat we niet tolleren. Daarmee sta je namelijk elkaars proces in de weg en wordt de groepssfeer heel grimmig.

Vanzelfsprekend betekent dit ook dat er geen agressie wordt getolereerd en zeker niet naar mensen of dieren.

Daarnaast betekent respect hebben voor elkaar dat je van elkaars spullen afblijft.

Dag & Nacht ritme:

Je staat minimaal drie kwartier voordat je op de fiets gaat naar je school/stage/werk/dag invulling op, maar in ieder geval voor half 9. We vinden het namelijk belangrijk dat de ochtend niet te gehaast verloopt, dat je rustig op kan starten, kan ontbijten, een lunchpakketje kan maken en je fris aan je dag kan beginnen. Ook als je geen dag invulling hebt verwachten we dat je om half 9 negen aan het ontbijt zit, zo houden we het ritme erin. Een gezond dag en nacht ritme is namelijk heel belangrijk om met frisse moed een nieuwe start te kunnen maken. In het weekeind en de vakanties zijn die tijden wat later.

Moet je al voor 7 uur in de ochtend vertrekken van huis, dan is er de ruimte om de avond van tevoren een ontbijt en lunchpakketje te maken, dit plan je met je PB'er of de dienstdoende begeleiding.

Met het avondeten verwachten we dat iedereen thuis is, tenzij dit door school, stage of individuele afspraken niet mogelijk is. We hanteren vaste eetmomenten, ook gaat iedereen om dezelfde tijd naar boven en gelden er vaste tijden dat het stil moet zijn. Stil zijn betekent ook echt stil zijn, het is dan ook niet de bedoeling dat er nog gebeld wordt of muziek wordt geluisterd (behalve met oortjes in). Het is ook niet de bedoeling om dan nog; te douchen, naar de keuken te gaan of te gaan roken. Het huis is gehorig en deze tijden zijn bedoeld zodat iedereen genoeg slaap heeft, slaap is ontzettend belangrijk binnen het proces wat je aan gaat.

Groepsactiviteiten.

Om de dag & in het weekeind hebben we groepsactiviteiten, hierbij kan je denken aan: boks training, dansles, naar de sportschool gaan, thema-avond, workshops, werken in de tuin, een wandeling, uit eten gaan, roadtrip maken, film/ documentaire kijken, spelletjes avond, samen op de Nintendo switch, enz. Welke activiteiten we gaan doen bespreken we elke week in de weekevaluatie en jullie kunnen ook ideeën opperen (graag zelfs). In de opstart van het traject doet iedereen aan alle activiteiten mee, als je in een verdere fase komt wordt dit individueel met de PB' er bekeken.

Weekevaluatie:

Met elkaar wordt de week doorgenomen middels een groepsgesprek, we bespreken wat er goed ging en wat beter kon. Waar lag dat aan en wat is er nodig om dat te veranderen. Hoe staat het met de groepssfeer en kunnen we daar nog wat in verbeteren. We vinden het erg fijn als iedereen dan ook zijn ideeën deelt, om de gezelligheid in de ruimte te vergroten, ideeën om de sfeer te verbeteren en/of activiteiten om met elkaar te ondernemen. Vervolgens kijken we naar de aankomende week, zijn er afspraken waar rekening mee gehouden moet worden (zoals bezoek), zijn alle boodschappen besteld, welke activiteiten gaan we plannen. Moet er eventueel een was of kookdag worden geruild. Hoe verdelen we het corvee de komende week.

We vinden het belangrijk dat iedereen hierbij aanwezig is, zonder afgeleid te worden door telefoons.

Telefoons:

Telefoons hebben tegenwoordig een grote rol in het leven, soms kan dit heel handig zijn, maar er is ook aangetoond de constante meldingen veel stress kan veroorzaken, slaap in de weg kan staan en sociale contacten belemmert. Telefoongebruik is daarom een belangrijk onderdeel van het traject. Tijdens de groepsmomenten, groepsactiviteiten en in de keuken is je telefoon dus niet welkom. Er zullen ook activiteiten worden ondernomen waar je foto's wil maken, dit moet natuurlijk kunnen, daar maken we dan vooraf afspraken over. Op de vrije momenten kan je je telefoon gebruiken, spelletjes doen en bellen, doe dit dan wel op je eigen kamer of ga een stukje lopen.

Gezond eten

Voeding speelt een hele belangrijke rol in hoe je je voelt, zonder de juiste brandstof heb je namelijk niet de juiste energie om je dagritme vol te houden en je proces goed aan te gaan. Daarnaast heeft voeding een grote invloed op het slapen. Daarom hebben we door de week alleen, water, ranja, thee en koffie beschikbaar, koffie na het avondeten wordt daarbij sterk afgeraden. We hebben vaste momenten om te eten en voor wat lekkers, daarbij hebben we ook supplementen om de tekorten aan te vullen. Mocht je speciale verzoeken hebben, overleg dit met de begeleiding, er is veel mogelijk. Voor het weekeind mag iedereen een zakje chips uitzoeken en een fles frisdrank kiezen. Het is niet de bedoeling dat je daarbuiten zelf chips en ongezonde dingen gaat halen.

Thuisblijven:

Soms ben je ziek, dat hoort bij het leven. Als je slecht geslapen hebt, je niet helemaal fit voelt, je je ellendig voelt, of gewoon omdat je geen zin hebt wil je soms ook wel eens thuisblijven.

Het is echter ook zo dat we weten hoe belangrijk het is dat je je dagprogramma blijft volgen, het hebben van ritme en structuur is de key om vooruit te komen. Daarom zullen we samen heel kritisch kijken of het een goed idee is om thuis te blijven. We spreken in ieder geval af dat je op de geplande tijd opstaat, je dag opstart en aan het ontbijt verschijnt (tenzij je koorts hebt of de hele nacht hebt overgeven). Bij het ontbijt maken we een inschatting, waarbij altijd de voorkeur zal zijn om het toch te proberen. Gaat het echt niet dan kijken we naar wat dan wel. De lange tijd in bed liggen is ieder geval alleen een optie als je echt ziek bent. Daarnaast is het zo dat als je geen deel kan nemen aan je gewone programma, je thuisblijft tot dit wel weer een optie is.

Fietsen:

We weten dat de locatie behoorlijk afgelegen is, maar toch is zelfstandig fietsen naar school/stage/enz onderdeel van het programma. Ook als het regent of als het waait. Mocht er een weeralarm worden afgegeven dan brengen we jullie naar de bushalte in het dorp. Dit zal soms best moeilijk zijn en iets wat je wil vermijden, maar ooit zal je begrijpen waarom we dit deden 😉. Er zijn regenpakken en regenponcho's.

Alleen bij belangrijke afspraken of individuele shop afspraken kan je met PB' er naar een afspraak, dan is het wel samen uit en samen thuis.

Huisregels

Geen gebruik van verdovende middelen!

Drugs in welke vorm dan ook wordt niet geaccepteerd, dit staat het proces, de persoonlijke groei en de algehele veiligheidsbeleving altijd in de weg. Bij ons wordt geen alcohol gedronken. Als je 18 bent kunnen daar persoonlijke afspraken over gemaakt worden die passen bij jouw persoonlijke plan voor buiten de deur.
Roken heeft niet de voorkeur, gebeurt sowieso niet in huis, maar op het terrein gaan we dit niet verbieden.

Internet:

Doordeweeks gaat het internet er automatisch af om half 11 's avonds, op vrijdag en zaterdag is dat om half 12. Om half 7 in de ochtend gaat het automatisch aan. Het is niet de bedoeling dat je dan zelf nog een 4/5G bundel hebt.

Algemene ruimtes leefbaar & netjes houden:

We vinden het belangrijk dat in de algemene ruimtes geen persoonlijke spulletjes achterblijven, dan wordt het heel snel veel te vol en rommelig. Als je uit school je tas even neer gooit is dat helemaal prima, maar als je naar boven gaat neem je hem mee. Als je iets gebruikt in de keuken ruim je dat daarna weer op. Als je gebruik maakt van de badkamer neem je naderhand ook je spulletjes weer mee naar je kamer. We geven iedereen een mandje waar je je wasproducten in kan bewaren.

Was:

Iedereen heeft een eigen wasdag, we vinden het belangrijk dat de was wordt bijgehouden en dat je niet zonder schone kleding of beddengoed komt te zitten. Daarom ondersteunen we je bij het voorbereiden de dag ervoor en het uitvoeren van het wassen op de dag zelf. Niet wassen op je wasdag is geen optie, want na een week moet je genoeg was hebben om in ieder geval een was te draaien. Alle was wordt voor het mee naar boven gaat opgevouwen en daarna netjes in de kast gelegd zodat je leert hierin ook routine te krijgen.

Koken:

Alle jongeren hebben een vaste kookdag. Samen met de begeleider die dag werkt bepalen jullie wat er gekookt gaat worden, welke boodschappen daarvoor nodig zijn en worden de boodschappen samen besteld. Hierbij wordt actief gekeken naar verantwoorde producten en prijzen. Deze dag kan bij bijzondere omstandigheden worden geruild in de weekafsluiting, degene die kookt is verantwoordelijk voor het feit dat iedereen op tijd eten heeft, de begeleiding kan daarbij uiteraard ondersteunen.

Corvee:

Het; Tafeldekken, tafel afruimen, tafel afnemen, aanrecht afnemen & vaatwasser inruimen, doen we samen. Zo zijn we met elkaar verantwoordelijk voor het schoonhouden van de gezamenlijke ruimte. Dit wordt verdeeld tijdens de weekevaluatie.

Kamers opruimen.

Elke week op zaterdag ochtend verwachten we dat iedereen zijn kamer opruimt, om te leren je leefomgeving netjes te houden. Kamer opruimen betekent vuile was in de wasmand, schone was in de kast, prulletjes en vuilnis in de vuilcontainer, bed verschonen, kamer stofzuigen en dweilen en doekje over je bureau.

Als je dit netjes hebt gedaan dan krijg je 10 euro als zakgeld op zaterdag. Mocht je andere plannen hebben op zaterdag dan is het de bedoeling dat je kamer klaar is voor je vertrekt, bijvoorbeeld op vrijdag. We maken het op zaterdag over.

Kleedgeld:

Iedereen krijg elke maand 50 euro kleedgeld, wij sparen dit voor jou en hiervan kan kleding worden besteld of kan er een shopactiviteit met jouw PB' er worden georganiseerd. We kunnen dit geld helaas niet aan je overmaken.

Bezoek en zo

We vinden het erg belangrijk dat je je thuis voelt bij ons en daarom vinden we het zien we graag dat je na de kennismakingsfase bij ons ook bezoek gaat ontvangen. Het is natuurlijk wel zo er vijf meiden wonen, voor wie thuis ook veilig en prettig moet voelen. Daarom hebben we wel aantal aandachtspunten bij bezoek

Een persoon per keer

Als iedereen meerdere mensen meeneemt, dan betekent dit al snel dat het huis veel te vol en druk wordt, daarom hebben we de afspraak dat iedereen maximaal 1 persoon per dag kan uitnodigen. Hier hebben we twee uitzonderingen op; als je ouders op bezoek willen komen kunnen zij samen komen. Als je jarig bent mag je hier een feestje plannen met je PB'er, dan kan je uiteraard meer mensen uitnodigen.

Eerste keer dat iemand op bezoek komt moet dit vooraf gepland worden en overlegd met PB

De eerste keer dat je iemand uitnodigt kan dit helaas niet spontaan, dit is omdat we wel willen weten wie er op bezoek komt bij ons, zodat we iedereen een veilig gevoel kunnen geven. Dit bezoek moet dus voorbereid worden en gedeeld worden in de weekafsluiting.

Als iemand een keer bekend is bij ons kan die vaker op bezoek komen, dit moet wel ook even gedeeld met de groep, zodat de rest voorbereid is op het bezoek.

Logees

Logeren kan alleen in overleg, als je logee hebt ben je op tijd samen op de groep. Ook hierbij geld dat de eerste keer dat iemand komt logeren dit moet worden aangegeven in de weekafsluiting. Als iemand vaker komt logeren worden hier individuele afspraken over gemaakt met je PB'er. Logees moeten minimaal 1 dag van tevoren worden overlegd.

Uit logeren

Ook als jij ergens wil logeren moeten hier afspraken over zijn gemaakt met de PB'er, die dat in sommige gevallen ook moet overleggen met je ouders of de verwijzer. Ook hierbij geld, vooraf overlegd met de Pb'er en bij een bekend adres minimaal een dag van tevoren overlegd.

Overig:

Dit zijn de vaste afspraken die nu staan omschreven, in overleg kunnen hier afspraken bijkomen en zijn er wellicht nog ongeschreven afspraken.

Kaarten systeem.

De afspraken die we met elkaar hebben, staan hierboven beschreven en worden door iedereen die hier woont ondertekend. Ook de afspraken die in jouw persoonlijk plan staan en de afspraken die horen bij de fase waarin je zit, zijn erg belangrijk voor ons. Als je je niet aan de afspraken houdt zal hier een gesprek over volgen met je PB en de gedragswetenschapper of de eigenaar. In de meeste gevallen krijg je hiervoor een officiële waarschuwing, bij een tweede officiële waarschuwingen volgt er een time out, bij een derde zullen we de plaatsing moeten beëindigen, aangezien het je dan niet lijkt te lukken om je traject succesvol te volgen.

In de meeste gevallen het mogelijk is om je officiële waarschuwing weer in te laten trekken, bijvoorbeeld door een aantal weken/maanden te laten zien dat het wel heel goed gaat.