De Fases
Observatie fase
De observatie is de eerste fase die we bij EquiGens hebben. Observatie is het (bewust) waarnemen van jou en het beschrijven van wat we zien. Dat kunnen handelingen zijn, maar ook houding, gedrag, interacties en/of gebeurtenissen. Dat doen wij niet alleen, maar jij vast ook bij ons. Eigenlijk is het een soort van expres de kat uit de boom kijken.
Deze fase is bedoeld om elkaar goed te leren kennen; we gaan samen kijken naar wat jou in leven allemaal is overkomen en als je wilt vertellen we dat ook over onszelf. We vertellen jou wat we zien en checken of dat klopt. Ook gaan we samen allemaal dingen doen om je nog beter te leren kennen.
Tijdens de observatiefase hebben we ook een standaard plan dat we gebruiken, waarmee we elke dag extra alert blijven op het observeren. In principe kijken we dan naar; hoe het contact verloopt tussen jou en de begeleiding, of het je lukt om je aan onze afspraken en dag structuur te houden, hoe je eetpatroon is, hoe je contact onderhoud met mensen die belangrijk zijn voor jou en kijken we extra goed naar welke traumasignalen we bij jou zien.
De observatieperiode bestaat uit twee delen: Kennismakingsfase: eerste 4 weken
Kennismakingsfase: eerste 4 weken
In de kennismakingsfase vinden we het belangrijk om echt te investeren in het elkaar leren kennen en een "vertrouwens"relatie op te bouwen. In deze fase ga je samen met je PB' er en de andere begeleiding kijken naar wie je bent en naar wat jou is overkomen en waar je naar toe wilt.
Om dit te bereiken betekent dit dat je;
- Volledig meedraait in programma met activiteiten
- Buiten school/ dagbesteding direct naar EquiGens komt
- Elke dag mee eet met ons
- Dat je ook in de weekenden bij ons bent
- Dat je iedere dag een gesprekje met de begeleiding hebt om de dag te evalueren.
- Dat je iedere week een gesprek hebt met je PB' er
- Je wel in bezoek mag hebben bij ons, wel van te voren even overleggen wie en wanner. Houd daarbij rekening met de afspraak dat je doordeweeks uiterlijk 21:00 bezoek weer vertrek, in het weekeind is dat 22:00.
Na 4 weken
Na die vier weken ga je met je PB'er kijken of het lukt om elke dag in contact te zijn met de begeleiding en je basisafspraken hebt begrepen. Als dat zo is dan;
- Eventuele activiteiten die als triggers werken kunnen worden aangepast.
- Externe sporten en hobby's kunnen worden opgepakt.
- Afspreken/ logeren (in het weekeind) op en buiten de groep op de vrije momenten. Houd daarbij rekening met de afspraak dat je doordeweeks uiterlijk 21:00 weer op de groep moet zijn.
In principe wordt de observatie fase na vier maanden geëvalueerd, naar in sommige gevallen is dit eerder of later, dit mag jij met je PB'er samen beslissen. Jij, je PB'er en je verwijzer wordt besluiten samen wie bij de evaluatie aanwezig is. Hierin kan worden besloten dat je klaar bent om door te stromen naar de volgende fase, de ontwikkel fase. Om daarnaar door te stromen is minimaal nodig; een goede werkrelatie tussen jou en de begeleiding, je kan je houden aan de basisafspraken en jij weet met je PB'er een duidelijk plan te maken over waar je aan wil werken.
Ontwikkelfase
Als bij de evaluatie blijkt dat Observatie fase goed is doorlopen, er sprake is van een goede werkrelatie tussen jou en de begeleiding en jij met je PB'er een duidelijk plan kan maken over waar je aan wil werken dan start de ontwikkelfase.
Ontwikkelen betekent; geleidelijke verandering in een bepaalde richting.
Jij gaat met je PB'er bepalen aan welke doelen je wilt gaan werken, je kijkt eerst naar toekomst wensen en vervolgens gaan jullie doelen maken die je in die richting op kunnen helpen. Jullie maken samen doelen die haalbaar zijn in een overzichtelijke periode, bijvoorbeeld een half jaar of een aantal maanden. Soms betekent dat, dat je een doel in kleine stukjes moet gaan knippen, want niet alles lukt in een keer.
Samen met je PB'er gaan jullie nieuwe afspraken maken, dit kan op maat, afgestemd op wat goed is voor jou en jouw ontwikkeling. We kunnen daarbij niet van de basis afspraken afweiden, maar er is heel veel mogelijk.
Elke week heb je nog een gesprekje met je PB'er, samen kijken jullie naar de doelen en hoe het gaat. Natuurlijk is er daarnaast ook ruimte om het over andere dingen te hebben. Minimaal eens in het half jaar plannen jij en je PB'er weer een evaluatie moment, samen beslissen jullie met de verwijzer wie hierbij aanwezig zijn.
Als blijkt dat je het grootste deel van je doelen zijn behaald en je behoefte hebt aan meer zelfstandigheid gaan jullie voorbereiden op de volgende fase. Samen met je PB'er maak je toekomstplan en vullen jullie de praktische vaardigheden wonen checklist in. Jullie gaan ernaar toe werken dat je op alle vlakken in ieder geval 90% op zelfstandig initiatief nemen hebt 25% op zelfstandig uitvoeren. Daarnaast is het belangrijk dat je een goede werkrelatie is hebt met de begeleiding en in het bijzonder met je PB' er. En dat je in staat bent om jou weekprogramma te volgen, afspraken na te komen en eerlijk te zijn naar de begeleiding. Als dat zo ver is en plannen je weer samen met je PB'er een evaluatie in om door te stromen naar de volgende fase.
Oefenfase
Heb je de ontwikkelfase goed doorlopen en is in die evaluatie besloten dat je naar de volgende fase kan, dan is de eerstvolgend beschikbare studio voor jou.
In deze fase ga je echt oefenen met zelfstandigheid. Voor het ontbijt en de lunch krijg je een eigen budget waarvoor je eigen producten mag halen. Je hebt geen verplichte onderdelen meer behalve het wekelijkse gesprek met je PB'er.
Het plan wat je nu volgt is volledig afgestemd op jou en jouw behoeftes. Je werkt ernaartoe dat je in deze fase zo veel mogelijk van de praktische vaardigheden wonen checklist zelfstandig kan uitvoeren. Je stelt hiervoor een plan op samen met je PB'er.
Zelfstandige fase.
In deze fase kan worden gekozen voor terug naar ouders, het doorstromen naar een andere organisatie bijvoorbeeld beschermd of begeleid wonen, het op kamers gaan wonen of andere opties die we nu zo snel niet bedacht hebben 😉. We hopen vanaf 2025 ook zelf woningen te hebben waar je zelfstandig kan wonen op het erf van EquiGens, zodat we nog wel dicht bij zijn als je daar behoefte aan hebt.